Mai multe schimbări importante ale unor linii de transport cu autobuze și troleibuze din București au avut loc în 2023 și în prima parte din 2024. Unele linii au fost desființate, altele comasate, iar altora le-a fost schimbat traseul.
Vezi mai jos harta actualizată a transportului rutier din București (autobuze, troleibuze și tramvaie)
(Harta-retelei-de-transport-public-25.05.2023; actualizare din mai 2024, valabilă încă în iunie)

O parte a schimbărilor de trasee sunt temporare. Ex. datorită lucrărilor pentru Magistrala de Metrou M6 (Chitila, Bucureștii Noi și Dămăroaia) a dus la suspendarea sau schimbarea unor trasee. Astfel, au fost suspendate trei linii de tramvai : 3, 24 şi 45 și ȋnființate două linii de tramvai: 42 și 53. Noua linie de tramvai 42 funcționează între „Vasile Pȃrvan” şi „Piaţa Presei”, iar linia de tramvai 53 ȋntre terminalele „Mezeş” şi „Cartier Dămăroaia”.
Alte linii au fost însă schimbate pentru o mai bună eficiență și pentru a se putea valorifica avantajele oferite de noile autobuze/troleibuze electrice. Autobuzul 336 și tramvaiul 61, care aveau linie comună pe mai mult de jumătate din traseu au fost comasate. Linia poartă acum numărul 61, dar traseul, cu o mică deviație în Cotroceni, este cel al liniei 336 (inclusiv cele două capete de linie). Tot în Militari, Complex Comercial Apusului, unde doar 336 avea capăt, a devenit un nod de transport. Linia 178 a fost scurtată și are acum cap de linie la Apusului (traseul este între acest complex și Sala Palatului). La fel și linia 136, a fost scurtată și modificată. Traseul actual este CET Vest-Complex Apusului.
În trei ultimii ani, Primăria Municipiului București a cumpărat în ultimii 100 de tramvaie, 100 de autobuze electrice și 100 de troleibuze. Acestea sunt ecologice (electrice sau hibrid), au un consum redus și asigură condiții mult mai bune pentru călători. De ex., troleibuze Solaris Trollino 12 sunt din gama de 12 m lungime, au podeaua complet coborâtă, spațiu destinat cărucioarelor pentru persoane cu dizabilități, sunt dotate cu computer de gestiune management vehicul cu funcții GPS, sistem de informare audio-video, aer condiționat și au o autonomie minimă pe baterii de 20 de km. Această autonomie permite STB să le folosească inclusiv pe zone (părți de traseu) unde nu sunt instalate fire pentru troleibuze (în acest caz, ele merg în regim de autobuz).
În perioada precedentă, în 2018-2019, Primăria Capitalei a cumpărat cele 400 de autobuze Otokar pe diesel și 130 de autobuze Mercedes Hibrid.